Мистериозният китайски вирус плъзна из Европа: Какво представлява той? Едва излязъл

...
Мистериозният китайски вирус плъзна из Европа: Какво представлява той? Едва излязъл
Коментари Харесай

Мистериозният китайски вирус плъзна из Европа: Какво представлява той?


Мистериозният китайски вирус плъзна из Европа: Какво съставлява той? Едва излязъл от острата фаза на пандемията от КОВИД-19, светът е изключително сензитивен към новината за възходящия брой случаи на (атипична) пневмония при деца в Китай.
Някои медии нарекоха болестта
мистериозно и това допълнително „ наля масло в огъня “ на публичните паники. В отговор на изисканите от Световната здравна организация (СЗО) повече данни по отношение на „ горещата “ обстановка, здравните управляващи на страната рапортуваха, че не е разпознат нов патоген. Според тях скокът в хоспитализациите е поради затруднения при инфекции, дължащи се на коктейл от добре познати болестотворни сътрудници, като грипен вирус, респираторно синцитиален вирус, аденовируси и
на микоплазма – Mycoplasma pneumoniaе.
Това сподели проф. доктор Радостина Александрова от Института по пробна морфология, патология и антропология с музей при Българската академия на науките, цитира dariknews.bg.

Да стартираме с положителната вест, която вълнува всички – Китай не съобщава за разкриване на нов болестотворен сътрудник. Косвено доказателство за това е и фактът, че пневмонията визира деца. Това допуска, че по-големите към този момент са се срещали с причинителите и имат построена отбрана против тях, изясни вирусологът.
Пневмонията е зараза и инфектиране на
белите дробове. Може да бъде резултат от разнообразни вируси и бактерии. Mycoplasma pneumoniae и някои други инфекциозни сътрудници, в това число вирусите, провокират така наречен атипична пневмония. Наречена е по този начин, тъй като
се разграничава в някои връзки
(например метод при слагане на диагнозата, клинична находка) от типичната пневмония, провокирана от бактерии, като Streptococcus pneumoniae, разясни проф. Александрова.

През последните дни от Франция също пристигнаха известия за повишение на случаите на провокирана от този патоген пневмония у деца, сподели професорът.
Пневмонията от Mycoplasma pneumoniae
нормално е сравнително леко заболяване, но може и да се усложни.

Причинената от Mycoplasma pneumoniae пневмония нормално е относително леко, самоограничаващо се заболяване, често „ прекарвано на крайник “. В някои случаи обаче може да прерасне в тежка, даже животозастрашаваща пневмония, допустимо е да докара и до прояви, излизащи отвън границите на белите дробове, изясни проф. Радостина Александрова.
Тя сподели, че в лекуването на провокираните от
бактерии, в това число от Mycoplasma pneumoniae, пневмонии се употребяват антибиотици, в това число и от групата на макролидите. Публикация в Nature от 27 ноември 2023 година припомня, че равнищата на резистентност на Mycoplasma pneumoniae към макролиди в Пекин са сред 70 и 90 %. Не е изключено това също да способства за високите равнища на хоспитализация, защото устойчивостта на тези патогени може да попречи на лекуването и да забави възобновяване при
пациентите с бактериална пневмония.
По-нататъшното развиване на обстановката с повторната поява на Mycoplasma pneumoniae и интензивността на респираторни инфекции несъмнено е обект на съществено наблюдаване, още повече, че следва нахлуване в зимния сезон. Това би разрешило на здравните експерти да подхващат, при нужда, бърз отговор и съответно ръководство. В това отношение опитът, добит от страните и институциите по време на пандемията, е извънредно скъп, съобщи вирусологът.
СЗО прикани Китай да не крие мащабите на новата зараза в странатаСветовната здравна организация (СЗО) изисква повече данни от Китай на фона на зараза от пневмония при деца. Д-р Мария Ван Керхов, епидемиолог на СЗО, сподели, че организацията „ координира дейностите си с Китай “, защото лечебните заведения в цялата страна не престават да бъдат претрупани.
Маските за лице и обществената отдалеченост
още веднъж се предлагат в Китай, което кара доста хора да си напомнят първите дни на пандемията от COVID-19, написа Daily mail. Страната се бори с пик на пневмония, наречена „ синдром на белите бели дробове “ заради метода, по който увреждането на белите дробове се демонстрира при сканиране измежду децата.
Д-р Ван Керхов сподели на конференцията:
„ Да, виждаме нарастване на респираторните инфекции по света. „ В есента сме и навлизаме в зимните месеци, тъй че чакаме да забележим покачване на респираторните инфекции без значение от това. Проследяваме Китай. Те следят нарастване заради редица разнообразни инфекции “.

СЗО предприе необичайния ход да призове обществено Китай да бъде транспарантен по отношение на епидемията. Много страни упрекват Пекин, че е крил доста информация по отношение на това по какъв начин тъкмо
е протекла пандемията в страната.
Според Daily Mail огромните педиатрични лечебни заведения записват 7000 приема дневно в някои региони на Пекин. Твърди се, че най-голямата болница в Тиендзин – провинция на брега покрай Пекин – е приемала повече от 13 000 заболели деца през вратите си всеки ден. Има също известия за пикове на детските болести в провинция Ляонин и в Шанхай. Пациентите, признати в лечебни заведения, страдат от висока температура и инфектиране на белите дробове,
само че без кашлица или белодробна зараза.
Светът за първи път беше предизвестен за мистериозната зараза в Китай на 21 ноември, когато системата за наблюдаване на болесттите ProMED издаде уведомление за известия за „ недиагностицирана пневмония “ в Китай. Системата – която също беше първата, която подвигна паника през декември 2019 година за появяването на COVID-19 – работи за разкриване на необикновени здравни феномени.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР